Gratis verzending vanaf
€75,- in Nederland
Plantgarantie
De beste kwaliteit planten vers van de kwekerij!
Bezorging in NL, BE & DE
Ma-vrij: 08:00 tot 12:00

De verzorging van jouw Hortensia’s

Leestijd:

De Hortensia is een makkelijk te verzorgen plant voor in je tuin of in een pot op het terras. De Hortensia is een winterharde plant en is weinig vatbaar voor ziekten of plagen. Maar dat betekent zeker niet dat de Hortensia geen verzorging nodig heeft.

De Hortensia water geven

De Latijnse naam voor Hortensia is Hydrangea waar het woord hydro in verwerkt zit. Hydro betekent water. Het belangrijkste voor een Hortensia is dat hij regelmatig water krijgt. Dan groeit de plant het beste en blijft de plant het mooist. Mocht je een keer vergeten de Hortensia water te geven wordt dit gelijk zichtbaar. De bladeren en bloempartijen beginnen dan slap te hangen. Geef de Hortensia dan direct water. Ook als de zon schijnt. Dan herstelt de Hortensia al vrij snel. Het nadeel is dat de bloempluimen dan een bruine verkleuring kunnen gaan vertonen maar dat trekt na verloop van tijd weer bij.

De Hortensia bemesten

Omdat de Hortensia’s zo waanzinnig bloeien hebben ze net zoals wij niet alleen vocht nodig maar ook voedingsstoffen. Hoe doen we dat? Geef de Hortensia Pokon Hortensia voeding. Deze organische meststof zorgt ervoor dat de Hortensia de juiste mineralen binnenkrijgt die hij in de natuur ook binnen krijgt zoals zeoliet en algen. Deze mineralen voeden de plant en zorgen dat de bodemstructuur verbeterd wordt waardoor de Hortensia zijn vocht beter kan opnemen.

Daarnaast groeit een Hortensia het beste op zuurminnende grond. Deze grond draagt ook bij aan de kleur van jouw Hortensia. Een blauwe Hortensia heeft zure grond nodig om zijn kleur te behouden. Onze Culvita aanplantgrond zuurminnend bio is uitermate geschikt om in te planten maar ook als toevoeging aan de bestaande grond om de Hortensia de Juiste voeding binnen te laten krijgen.

De Hortensia snoeien

Het snoeien van Hortensia’s. De oude bloemen van de Hortensia’s moeten eruit geknipt worden voordat het nieuwe blad gaat uitlopen. Anders gaat het oude blad, het nieuwe in de weg zitten. Sommige mensen snoeien de oude bloempluimen weg voor de winter maar dat is een keuze en niet noodzakelijk. Knip de steel 10-20 centimeter af onder de bloempluim en de Hortensia zal in het voorjaar mooie nieuwe knoppen ontwikkelen.

Wordt jouw Hortensia te groot voor op de plek waar die nu staat kan je hem op verschillende manieren snoeien. De beste manier is om de Hortensia uit te dunnen. Knip ongeveer 30 procent van de struik weg. Kies voor de takken die het meeste overhangen of de aller hoogste want je wilt hem natuurlijk kleiner maken of verlagen. Als reactie zal de Hortensia allemaal nieuwe scheuten maken vanuit de kluit. Daar zal de Hortensia bijna niet op bloeien omdat de meeste soorten niet groeien op 1 jarig hout. Dat mag de pret niet drukken want alles wat je hebt laten staan komt dubbel en dwars in bloei. Zo krijg een mooie volle en compacte Hortensia.

 Je kan ook kiezen voor een Hortensia die wel op 1 jarig hout groeit. Een voorbeeld hiervan is een Hortensia uit de Forever & Ever® collection. Zie hier de Forever & Ever® Blue, Forever & Ever® Purple, Forever & Ever® Red & Forever & Ever® Pink.

 

Deze kan je snoeien en lopen hetzelfde jaar weer opnieuw uit.